Bananenbrood met noten en chocolade

Midden november ben ik in het kader van mijn masteropleiding stage beginnen lopen bij een PR-agency in Antwerpen. Gezien ik pendel vanuit Leuven, betekent dat lange dagen en veel onderweg zijn! In zo een situatie is het meer dan ooit belangrijk om gezond te blijven en jezelf van voldoende energie te voorzien! Jammer genoeg is de verleiding groot om te grijpen naar ongezonde maaltijden en snacks, die makkelijk en snel voor handen zijn. Maar het kan ook anders!

Volgens mij ligt de sleutel tot succes ‘m in voorbereiding. Dat geldt trouwens voor heel wat dingen in het leven! Een wijs man zei het eeuwen geleden al:

“If you fail to plan, you are planning to fail” – Benjamin Franklin

Daarom heb ik meteen het weekend voor de aanvang van mijn stage een lekker bananenbroodje in elkaar geknutseld. Met noten als bron van energie, en pure chocolade als bron van … puur geluk?

Elke dag (een kleine hoeveelheid!) noten eten past immers perfect binnen een gezond en evenwichtig eetpatroon! Noten leveren goede voedingsstoffen zoals eiwitten, mineralen, vitamine E en verschillende B-vitamines. Daarnaast bevatten ze een hoog percentage (maar liefst 50 tot 70%) gezonde vetten. Ik koos hier voor hazelnoten, walnoten en amandelen omdat die relatief meer onverzadigde vetten, en minder verzadigd vet bevatten als andere noten (zoals pinda’s of cashewnoten).

Ook zin een een gezond tussendoortje? Haal dan snel de volgende ingrediënten in huis en duik je keuken in!

BENODIGDHEDEN

  • 200 gram spelt- of boekweitmeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 60 gram appel (om appelmoes van te maken)
  • 3 bananen, fijngemixt
  • 3 eieren (of 4 kleintjes)
  • snufje (himalaya)zout
  • 60 gram pure chocolade (liefst zo puur mogelijk), fijngehakt
  • handje noten (ik gebruikte een mix van walnoten, hazelnoten en amandelschilfers), fijngehakt

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Schil de appel en ontdoe hem van zijn klokhuis. Snij in kleine stukjes. Smelt wat boter in een sauspannetje en doe de appeltjes erbij met een scheutje water of vers appelsap. Laat garen tot de appeltjes zacht zijn. Prak ze vervolgens en laat afkoelen.

Meng alle ingrediënten met behulp van een garde door elkaar in een kom.

Vet een cakevorm (20×10 cm) in (met kokosvet). Giet het beslag in de vorm en bak 40 minuten op 180 °C. Controleer met een prikker of je brood klaar is, alvorens het uit de oven te halen. Komt de metalen prikker er droog uit, dan mag je de oven uitzetten. Blijft er wat deeg aanhangen, dan laat je het bananenbrood nog wat langer bakken.

De cake bewaart het langst in de koelkast. Smakelijk!

TIP: Geen zin in chocolade? Het bananenbrood is ook heel lekker met appeltjes (2 kleine appels in fijne stukjes gesneden), kaneel en rozijntjes! Wees creatief en maak er iets lekkers van!

 

Advertenties

3 gedachtes over “Bananenbrood met noten en chocolade

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s