McSophiette // Zoete aardappel frietjes

Je kent ze waarschijnlijk wel: zoete aardappelfrietjes. Hét alternatief voor wie – om welke reden dan ook – even van de echt patatjes af wil, of moet, blijven. Ookal is het eigenlijk een helemaal ander gerecht, toch is het een waardig alternatief (al is er niets mis met eens een écht pakje friet af en toe). Wanneer ik me dan toch voorneem ervan af te blijven ben ik toch altijd gelukkig dat ik deze versie heb om van te smullen wanneer mijn papa en broer naast mij zitten te smullen van de traditionele biefstuk friet. Want alleen vlees en groenten zijn, wel ja … gewoon maar vlees en groenten.

11046709_10205254898285585_2144999469317172083_n

Vaak is het echter moeilijk om de frietjes juist te krijgen. Krokant, maar niet verbrand! Dat lijkt vanzelfsprekend, maar is het zeker niet!

Wat je nodig hebt is

  • zoete aardappelen
  • olijfolie
  • peper en zout (of als je wil kan je er paprikapoeder bij doen, rozemarijn, …)

BEREIDING

Was/Schil de aardappelen en snij ze in frietjes van ongeveer 1×1 cm. Doe ze in een kom met koud water en laat ongeveer een uur staan. Hierdoor was je het zetmeel van de frietjes af. Wanneer je het zetmeel er niet af spoelt kan het water uit de aardappel maar moeilijk verdampen en zullen je frietjes niet knapperig zijn. Als je water heel troebel wordt kan je het water halverwege eens verversen als je dat wenst.

Spoel de frietjes nog eens extra af nadat je ze hebt laten weken! Hierna is het belangrijk de frietjes goed droog te krijgen. Dit doe je het best met een droge handdoek. Ik gebruik soms zelfs een haardroger!

Doe je zoete aardappelfrietjes in een kom met een scheutje olijfolie en peper en zout (of andere kruiden naar keuze). Meng alles goed en spreid de frietjes daarna uit op een bakplaat met bakpapier. Zorg dat ze elkaar niet raken zodat alles gelijkmatig kan garen.

11082625_10205485108760703_8119078925970940225_n

Schuif ze daarna ongeveer 40 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C. Zorg ook zeker dat je halverwege de frietjes eens omdraait. Om de stoom uit de oven te laten open je best ook regelmatig eens de ovendeur. De laatste (10-tal) minuten zijn cruciaal, dus dan je oven goed in het oog houden.

Et voila, je perfecte zoete aardappelfrietjes zijn klaar. Dip ze in een eigen gemaakte mayo met lekker wat knoflook of een yoghurt-dip met verse kruiden. Smakelijk!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s