Spelt tortillas

Tortilla’s uit een pak: lekker, maar wat zit daar eigenlijk allemaal in? Ik draaide onlangs eens zo’n pakje meergranen tortilla’s in de winkel om en las: voedingszuur, vetzuur en conserveermiddelen. Vage termen en daar hou ik niet van! Ik weet graag wat ik eet, dus besloot ik zelf eens aan de slag te gaan. Met succes! Het maken van deze tortilla’s is heel eenvoudig en je kan ze de dag (of enkele dagen) op voorhand maken. Altijd handig!

Waarom spelt?

Dit gezonde oergraan wordt al meer dan 7000 jaar gebruikt in allerlei vormen! Spelt is ideaal voor mensen met bijvoorbeeld een graanallergie, maar het zou (volgens een studie aan Harvard) ook helpen bepaalde hartziektes tegen te gaan. Ook als je wil vermageren stap je best zo veel mogelijk over van tarwe naar spelt. Gewone bloem stimuleert de aanwezigheid van insuline, wat een onterecht effect heeft op de bloedsuikerspiegel. Zolang er echter insuline in het bloed zit kan het lichaam jammer genoeg geen vet verbranden, met ziekten als overgewicht en suikerziekte als gevolg. Schrappen dus die tarwe! Tegenwoordig vind je spelt niet enkel meer als graan zelf, maar ook als meel of verwerkt tot brood of pasta. Bijzonder handig dus!

OPGELET: speltmeel is niet glutenvrij! Wel mag opgemerkt worden dat de gluten die het bevat wel van een andere aard zijn dan die in tarwe. Anders dan bij tarwe zitten de belangrijke voedingsstoffen in spelt ook in het bloemlichaam. Wil je het nog beter doen? Kies dan bij voorkeur voor biologische spelt. Tijdens het maalproces worden bij de biologische variant nóg meer voedingsstoffen behouden!

Genoeg gepraat, aan de slag! Dit is wat je nodig hebt voor +/- 6 wraps:

INGREDIËNTEN

  • 225 gram speltbloem
  • 150 ml warm water
  • scheutje olijfolie
  • snufje zeezout

BEREIDING

Weeg het meel af en meng er het zeezout door. Voeg het water (en de olijfolie) toe en kneed flink zodat alles goed gemengd is en je een soepel deeg bekomt. Blijven er nog te veel kruimeltjes achter? Voeg dan wat extra water toe en kneed opnieuw!

Leg het deeg in de kom met daarover een vochtige theedoek en zet op een warme plaats. Laat het zo een half uur tot een uurtje rusten.

Verdeel het deeg daarna in ongeveer 7 stukken. Bestuif je werkblad met wat speltbloem en rol de afzonderlijke hoopjes deeg uit tot je dunne, ronde tortilla’s bekomt.

Bak je tortilla’s – in een droge anti-aankleefpan en op een middelhoog vuur – in ongeveer 1,5 minuten gaar. Kijk zeker dat je ze niet te lang bakt, want dan worden ze te droog en hard, waardoor je ze niet meer kan oprollen. Wrijf ook na iedere tortilla die je bakt je pan uit met een stukje keukenpapier om te voorkomen dat er verbrande bloem in je volgende wrap bakt.

Beleg je tortilla’s met alles wat je maar lekker vind. Ga bijvoorbeeld voor Mexicaans met heerlijke guacamole, of voor Hawaïaans met kippenreepjes, verse ananas en eventueel wat currypoeder. Twijfel zeker niet om me jouw creatie te tonen op instagram met de tag @lasophiette of ze in te sturen of facebook!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s