Video: ‘Een maand zonder suiker’

‘Een maand zonder suiker, wat deed dat met Tim Verheyden?’

koppen

Dit zijn de statistieken:

  • Men eet gemiddeld 45 kilogram suiker per jaar;
  • In 80 tot 90% van ons eten zit suiker;
  • De helft van de Belgen heeft overgewicht en zelfs 1 op 7 lijdt aan obesitas!

Schokkende cijfers vond ik dit zelf. Daarom deel ik graag dit filmpje met jullie! In deze reportage van ‘De Redactie’ (uitgezonden op 11/12/2014) volgt een cameraploeg Tim Verheyen op zijn missie: een maand lang geen suiker eten.

Al heel snel wordt het duidelijk dat bijna OVERAL suiker in zit. Zelfs in kippenblokjes of een pakje hespenworst. Kortom, praktisch in elk bewerkt product. Waarom? Omdat het toevoegen van suiker het smaakaspect van het product versterkt. Mijn tante was vroeger kok en zij gaf wel eens de raad om, als je saus flets smaakt, je gewoon wat suiker moet toevoegen in plaats van altijd maar bij te kruiden. Onopgemerkt raken we echter in de greep van voedselproducenten. Zij houden ons immers verslaafd aan suiker, want het zorgt ervoor dat we de producten blijven kopen, wat de consumptiemaatschappij ten goede komt.

De gevolgen die Tim Verheyden merkte waren aanvankelijk een soort afkickverschijnselen: hoofdpijn, misselijkheid, een slecht humeur … kortweg: cravings. Maar deze verdwenen na verloop van tijd, samen met zijn drang om steeds tussendoor te snoepen. Ook krijg je door het verminderen van de hoeveelheid suikers meer energie en ga je beter slapen. Het had bovendien ook een invloed op zijn smaak. Voor het experiment had hij een duidelijke voorkeur voor producten met veel suiker, maar na een maand zonder suiker was zijn smaakvoorkeur helemaal omgekeerd.

“Food” for thought als je het mij vraagt!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s