Gepofte zoete aardappel met groentensalsa en zure roomdressing

Ik ben een grote fan van zoete aardappel! Mijn twee favorieten: de frietjes en een gepofte versie. Met deze laatste wil ik jullie vandaag kennis leren maken. Maar eerst even wat meer over de zoete aardappel zelf.

10342992_10203745761478108_2026337951456568759_n

Grappig genoeg is het eigenlijk geen aardappel, maar een knol (een verdikking van de wortels van een plant dus). Zoete aardappel bevat heel veel vitamines, mineralen en gezonde vezels die kunnen helpen bij het verkrijgen van een fit, gezond lichaam. Bovendien bestaat deze knol uit een hoge concentratie van complexe koolhydraten en dat zijn net de koolhydraten die je wil! Je lichaam moet immers meer moeite doen om deze te verteren (de vertering kost veel calorieën: win!!). Alsof dat nog niet genoeg is bevat de zoete aardappel ook nog eens veel anti-oxidanten en dit staat bekend voor hun bijdrage aan het voorkomen van kanker.

Ook voor diabetici is dit ingrediënt ideaal, aangezien het eten ervan de bloedsuikerspiegel reguleert en insulinepieken tegen gaat. Een echte aanrader voor diabetici met type 2, zo schijnt. Onderzoek heeft immers aangetoond dat bepaalde stoffen in de zoete aardappel het eiwithormoon adiponectin in het bloed verhoogt, wat op zijn beurt van belang is bij het aanmaken en afbreken van insuline in het lichaam.

Waar wacht je op? Snel aan de slag!

Ik hou van de smakencombinatie van het frisse van de zure room en het zoete van de aardappel in dit recept! De extra groentjes in de salsa zijn alleen maar een surplus. Dit is wat je nodig hebt voor de salsa voor 2 personen:

10540417_10203745763478158_4013029929316477821_n

– sap van 1/2 citroen

– 2 tomaten

– 1/2 komkommer

– 1 à 2 teentjes look

– bieslook

– 125 ml zure room

– peper en zout

 

 

 

BEREIDING

Verwarm de oven voor op 200°C. Was de aardappelen grondig (eventueel met een borsteltje) om eventuele aarde te verwijderen. Pak ze in in zilverfolie en prik er gaatjes in met een scherp mesje of een vork. Leg in een braadslede en stop ze een 60-75 minuutjes in de oven (afhankelijk van de dikte van de aardappel).

Maak ondertussen de salsa:

Ontpit de tomaten en snij de zaadkern uit de komkommer. Dit zou de salsa anders te waterig maken. Snij ze in kleine blokjes.

Meng de zure room en het citroensap in een kommetje. Snipper hierin wat bieslook fijn, pers de look erin en kruid af met peper en zout. Voeg ten slotte de groentenblokjes toe en zet in de frigo.

De aardappelen:

Ze zijn gaar wanneer je er een scherp mesje vlotjes in kan steken (redelijk diep) en wanneer het er ook zonder enige moeite weer uit komt. Je haalt ze uit de oven en uit hun zilverpapieren jasje en snijdt ze in twee.

Vul de aardappel op met de groentensalsa en klaar is Kees!

10616032_10203745760878093_2092556596787924394_n

TIP: Ik bakte er lamshamburgertjes bij, omdat ik dat deze smaken superlekker samen gaan. Voor een vegetarische versie is dit gerecht echter ook ideaal. Het vult heel goed, dus de aardappel is ook heel gemakkelijk puur en alleen te eten.

 

Wat vinden jullie van zoete aardappel op deze wijze? Hebben jullie zelf nog andere favoriete gerechten met dit ingrediënt? Ik hoor/zie graag jullie varianten!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s